Mijn jeugd

Het begon hier.

Mijn geboorte advertentie ,met mijn tweelingbroer.

De eerste foto  samen met mijn  tweeling broer. in Rechteren bij Dalfsen

Kasteel Rechteren , nog geen kilometer daar vandaan ben ik geboren.  In die tijd werkte mijn vader voor de graaf van Rechteren en kwam bijna elke dag wel op het kasteel. (eigen  foto )

Met mijn pa,nog geen jaar oud 

Oude schooolfoto .Raden waar ik sta ? Graag een reactie onder aan de "Welkompagina"  versturen.

Mijn oude school destijds in Oudleusen aan de toen al drukke Hessenweg.

In Oudleusen  waren de wegen nog niet verhard , behalve de  Hessenweg en de Dommelerdijk  de rest waren allemaal nog  zandwegen. 

Mijn eerste radiootje met alleen de middengolf zenders kocht ik voor 10 gulden van mijn kapper. Als je het bij het prikkeldraad langs een weiland  in de buurt hield was de ontvangst wat beter.

Hier was ik een jaar  of 15 ,of 16.

mijn eerste  brommer  een Sparta eind jaren 50 van de vorige eeuw.

Mijn eerste auto een opel kadet midden jaren 60 , vorig eeuw.

IK was hier22 jaar 

Met mijn broer bij madam Tussaud in Amsterdam.

Het huis (in het midden ) in het centrum van Ommen waar ik woonde van1971 tot 1976.

Eerste  foto  van ons samen Diny 16 en ik 19 jaar

Heel veel jaren terug, in de jaren 50 van de vorige eeuw .Toen ik een jaar of vijf was  moesten we het doen zonder de luxe van tegenwoordig.

Aan de hand van wat foto's wil ik een beeld schetsen hoe het er in die jaren aan toe ging.

Water kwam  niet uit een kraan, waterleiding was er nog niet ,je haalde met een emmer aan een lang touw water  uit een diepe  put.

Als het in de winter erg koud was kon je binnen ook water  pompen. De pomp was op de deel  waar  de koeien ook stonden. Door de zwengel (rechts  op de foto ) op en neer te halen kwam er telkens een beetje water uit de pomp.

De houtkachel stond onder een schouw  (soort schoorsteen ) Het  was alleen op de woonkamer warm, de rest van het huis was  niet verwarmd .soms stond er in de keuken  een fornuis  (grotere houtkachel ) alleen om op te koken.

Om water te koken of warm te maken gebruikte men een zogenaamde zak ketel, deze kon je deels in de kachelplaat laten zakken door ringen uit de plaat te halen van klein tot groot.

Met wat  warm water uit de zak ketel in een klein teiltje  moest je jouw in de koude slaapkamer gaan wassen. de volgorde ging van oudste naar jongste en je had alleen een stukje groene zeep, want een douche of badkamer bestond nog niet.

Naast elke boerderij  stond een stookhok waar onder andere de was werd gedaan.

In het stookhok stond een grote  was pot onderin  kon je een  houtvuur stoken en daarmee werd de was in water gekookt.in de ton ernaast werd  er met een harde borstel de was  op de wasplank schoon geboend.

Op- het fornuis in de keuken werd het eten gekookt, maar  niet iedereen had zoiets dan moest het gewoon op de kachel die in de woonkamer stond.

Op dit zogenaamd  petroleum stelletje  waar een aansteek lont in zat kon men  eten of drinken warm maken en warm houden de lont  die doordrenkt was in petroleum was met een draaiknop hoger of lager te zetten.   hoe hoger hoe warmer ,net als tegenwoodig een gastel.

Elektriciteit was er nog niet er waren alleen lampen die op petroleum konden branden ,die hingen alleen op de kamer en de keuken en ,hooguit een verplaatsbare op de deel  waar aan beide kanten de koeien op stal stonden.In de rest van de kamers in huis was geen verlichting.

De petroleum lamp die op meer plekken kon hangen mocht alleen door volwassen personen worden verplaatst voor kinderen was dt strengverboden wegensbrand gevaar.

En bij bij  hoge uitzonderlingen was er  dan nog dit oer degelijke zaklantaarn met de alom bekende wittekat batterij.

De wc was gewoon een stenen of houten hokje buiten, in weer en wind.

Binnen kon je op een plank met een gat er in, met vaak niet eens een deksel gaan zitten. Je zat boven een houten tonnetje dat geregeld leeg gemaakt moest worden. Toilet papier was er niet, alleen wat oude kranten aan stukken gescheurd.

De wegen waren nog niet verhard ,er waren zand wegen of gras paden zoals hier boven afgebeeld.

Bijna niemand in Oudleusen had telefoon ,onze buurman een groot herenboer en de plaatselijke kruideniers winkel waren de enigen in de buurt die er een aan de muur hadden hangen. ik denk dat een hoop jongeren niet kan vertellen  hoe je er mee bellen kunt. Alleen bij  nood gevallen  als er  een dierenarts of de dokter moest komen mocht je er gebruik van maken uiteraard tegen betaling van de kosten per minuut.

De huisartsen in die tijd waren bijna 24 uur bereikbaar en als het nodig was kwamen ze ook 's nachts op visite,   v.d .Po,t Hazewinkel en Hultink waren de huisartsen waar ik meerdere keren bezoek van kreeg.

Er stond hoog op een plekje waar we als kinderen niet bij konden komen, een oude radio waar je alleen de middengolf op kon ontvangen (met heel veel gekraak en een dikke ruis door de luidspreker  )was alleen Hilversum 1en 2 te horen . in plaats van tv kon je naar zogenaamde hoorspellen luisteren, we moesten dan heel stil zijn omdat ze het geluid niet erg hard  konden zetten.

Ik was denk ik een jaar of acht toen mijn pa zijn eerste auto kocht. De plaatselijke smid, en een heel klein aantal boeren hadden er een. Het was een Russische opel uit begin jaren50 van de vorige eeuw. Buren die geen rijbewijs hadden vroegen mijn pa soms of hij  even met ze   naar de huisarts wou rijden.

Ik was een jochie van een jaar of tien, toen er een oom en tante als enigste in de familie een tv hadden gekocht, een enkele keer kwamen we daar op visite en mochten we heel even  TV kijken het beeld was zwart/wit en er was eerst maar 1 zender pas wat later hadden ze ook Nederland  2.

Als we dan terug uit de stad kwamen gingen we de antennes  die we onderweg aan de schoorstenen zagen ( dat waren er toen nog heel weinig )  tellen . Het aan de huizen kunnen zien wie er wel of nog geen televisie hadden. was het verschil tussen arme en rijke mensen werd ons voor gehouden.

Een supermarkt bestond nog niet, een plaatselijk kruideniers/bakkers winkeltje wel. Daar werd je als kind naar toegestuurd met een jute boodschappen tas met daar in de portemonnee en een briefje waar moeder had  op geschreven wat je halen moest .In  goed vertrouwen haalde de mevrouw achter de toonbank het benodigde geld uit de beurs en stopte het wissel geld weer terug.

Om zich van vlees te voorzien, werd er in de maand november door boeren thuis slachtingen gedaan. Zo'n opengesneden varken dat aan een ladder werd opgehangen, en buiten werd geslacht was voor ons als kinderen dan ook geen vreemd gezicht

Later misschien meer hier over, ik hoop dat u het leuk vond .Graag reacties sturen  via het formulier op de pagina ''welkom''.  helemaal onderaan.(Bekijk ook boven in het menu van de homepage nog veel meer pagina's  van deze website . ) Bedankt alvast.

Graag een reactie, dit kan onderaan de  de eerste pagina '' Welkom ''

Maak jouw eigen website met JouwWeb